Önfejlesztés Chef módra

A 2014-ben készült dráma-vígjáték a Chef első rétegében keserédes sztori zajlik. Kis krízis, kis dráma, kedves megoldások. Minden jó, ha jó a vége. Király a konyhaművészet, szinte kicsurran a nyál. Te is ott állnál a büfékocsi előtt a sorban. Micsoda életérzés. Vetekedhet ezzel valami? Tarts velem! Benkacsintottam az alsó rétegekbe is!

Láthatatlan probléma

Bele lehet csúszni szépen. Mindegy, mindek hívod: Mókuskerék vagy Taposómalom, Burnout? Egyik probléma adja a másiknak a kilincset. Érkezik az új kihívás, meg kell felelni. Bizonyítanom kell! Nem is veszem észre, hogy én magam teremtem a konfliktust. Magamból, magamnak. Ha elég mélyre kerülök ebben az őrült spirálban, ebben az észbontó örvényben, amiből csak lent van kiút, a remény marad csak, hogy kitart a levegőm.

Legmélyén

Nincs is levegő itt már, de van harag, mások igaz vagy igaztalan kritizálása és támadása. Vagdalkozás és bizonyítási vágy továbbra is. Miért nem látja senki, hogy szenvedek? Miért nem veszik észre, hogy milyen nagyon tehetséges vagyok? Tehetek én róla, hogy csak azt csinálom, amit a főnök mond? És persze a jó öreg hárítás: Nem tehetek mást. Ja, hogy van más lehetőség? Álljak a saját lábamra. Nem, köszi: „Inkább maradtam volna ott, ahol…”

Segítségkérés

Egy reggel aztán, mikor már annyira fáj és a családodnak, feleségednek és a gyerekednek sem tudsz segíteni, nemhogy magadnak. Kilépsz. Kilépsz a komfortzónádból. Meghozod a döntést. A saját lábadra állsz. Remeg a láb, remeg a kéz, remeg a gyomor. de nekiindulsz. Elfogadod a segítséget. Nem számít már, kitől jön. Már megérintett a változás, a változtatás szele.

Munka és befektetés plusz szakértelem Ekkor kezded el mozgósítani a belső erőket igazán. A legjava még hátra van. Kitartó, szervezett és tudatos munkával kell talpon maradnod. Jó, ha van, aki melléd áll, jó, ha vannak támogató visszajelzések. De a legjobb, hogy tudod és látszik, hogy ezek nélkül a támogató hangok nélkül is tennéd a dolgod.

Már eldöntötted, hogy beleállsz. És TUDOD, hogy jól tetted. Félelmetes mindig. Lehet az is marad. De egyben felemelő és izgalmas.

Siker

Ahogy megtalálod a helyed a világban, beindul az üzlet és ezzel egy időben az emberi kapcsolataid is helyreállnak. Ahogy az emberi kapcsolataid „meggyógyulnak”, úgy indul be az üzlet is. Vannak, akik nem jöttek veled. Vannak, akik kitartottak és veled maradtak. Ha visszanézel a kezdeti állapotodra távolinak, valószerűtlennek tűnik. Pedig ott volt veled minden. Ott voltál magadnak. És most minden a tiéd, amire vágytál.

Film

Szerethető és kedves figura Carl, a film jól szerkesztett cselekménnyel fut. Nem kérdés, tudod végig mi lesz, de örülsz a végén, hogy bejön a happy end. Szeretnél részt venni. Együtt a család újra, megy a bolt, ahogy kell. Nem marad elvarratlan szál egy sem. Szép szakmunka! Örülök, hogy láttam, mert a belső mondandót meglátva tetszetős a csomagolás! Érdemes volt megnézni. Ajánlom a streetfood szerelmeseinek és az életvezetési ismeretek rajongónak is, sok szeretettel!

Hobbifutásból életforma

Egyre nagyobb divattá vált annyi más szabadidős tevékenység mellett a futás is. Mondhatnánk: Fut itt már boldog – boldogtalan. Leginkább boldog, aki fut. Télen is. Nem igaz?

img_20191202_104440.jpg

A futás és más mozgásformák alapvető eleme a bemelegítés. Innen – onnan informálódva, de saját (élet?)tapasztalat alapján kialakult már a jól bevált mozgássor, amivel felkészülök a rövidebb, hosszabb távokra. Az izmok melegítése mellett „agyilag” is készülök a táv, a kitűzött feladat elvégzésére. Szükségem van arra az időre, amíg összeszedem a cuccomat, milyen meleg van (mindig meleg van, kicsit vagy nagyon … ). Lejátszom fejben, merre megyek, hogy jön össze a táv. Aztán hajrá! Itt egy kis visszakacsintó, hogy is volt ez egy évvel ezelőtt:

Beköszöntött a december. A Mikulás nem csak csokit hozott, hanem mindenféle vacak sérülést is. Boka és achilles fájdalom. Vettem közben új cipőt. Megnyomta a jobb lábam. Nehezen, lassan jött rendbe. Ez van, ha túltolja az ember. Kényszerpihenő, csökkentett tempó. A november nagyon erős volt. A végére 106 km lett, ami nekem nagyon sok. Kihagytam pár napot, hetet, de edzettem a pincében, sétáltam, mozogtam, idegeskedtem, hogy nem tudok menni egy tisztességeset.

A Landliebe 10K versenyen kaptunk egy tájékoztató füzetet, abban volt edzésterv is. Na igen, mert a következő cél: félmaraton. Ehhez az is kell persze, hogy ne hagyjam abba. Ahogy eddig télen mindig. Pedig annyi mindent változtattam. Kitanultam, hogyan öltözzek fel. Aláöltöző plusz futó póló, nagy hidegben még egy plusz aláöltöző. Hosszú futónadrág és egy pamut rövidnadrág. Egy vékony körsál. és ami nagyon kell, az egy futósapka. Vettem egy olcsó széldzsekit, azt mindig felveszem. Eddig bevált. Futottam így esőben, amiről megtanultam, hogy a legjobb érzés nekem. Futottam mínusz két fokban is. Hóban. Szélben. Jó, a szelet utálom. Szerencsére rendbe jött minden. A hideg már nem tántoríthat el. Új edzéstervet tettem össze fejben, legközelebb beszámolok róla, hogy is megy a dolog. Egyelőre nagyon bizakodó vagyok.

Na igen. A bizakodás nem csökkent, de a verseny mégsem jött össze akkor. A futás maradt persze. Készülök megint, mit készülök, felkészültem (!) a Zúzmara Félmaratonra. Tekintsük azt is felkészülés részének, hogy leírom, közzéteszem, hogy beneveztem a versenyre. Kell a kihívás. Fontos a folyamatok lezárása. Kell egy

MÉRFÖLDKŐ

ahhoz is, hogy tovább tudjak lépni. Aztán jöhet egy új cél. Amíg kitalálom, mi lesz utána, kell a mentális felkészülés. Elmondhatom, hogy már nyertem. Nem a futóversenyre gondolok, az irreális cél lenne, még elképzelni is. Elég lesz egy sima bekocogás. Teljesítem a távot, sérülésmentesen, csendes mosollyal.

Életforma

Nem versenyszerű, amit csinálok, de ez már nem csak hobbi. Életforma. Testi és lelki szükséglet, de útmutató jó barát is. Reális célokat kell kitűznöm, túl lehet tolni, de vagy nem megy, vagy nagyon fáj. Közben is és főleg utána. Terv kell, időbeosztás és rendszeresség. Időt rászánni, ami én időt is jelent. Ehhez családi támogatás is kell, mert az időt el kell venni valahonnan. A szeretetteljes párkapcsolat ezen a területen is alapvető, ahogy máshol is. Egyensúlyt ad, az egyensúly dinamikus mozgást. Nincs választás. Nincs kifogás, nincs nyafogás, Futni kell!