Mi legyen a téma?

Kedves Barátom!
Arra kérlek, hogy válaszolj néhány egyszerű kérdésünkre. A kérdésekben arra keressük a választ, hogy mi az az életvezetési téma, ami téged mostanában a legjobban foglalkoztat.
Az összesített válaszokat közzétesszük illetve elküldjük a részedre e-mailben, a legjellemzőbb témákkal kiemelten foglalkozunk a közeljövőben a Bekacsintó Életvezetésen.
Ne feledd: Önszeret – Önbecsülés – Egészség!

Életszalag és genetika

Komoly kutatások szólnak arról, hogy miért és mikor ér utol bennünket a vég. Nem újdonság, hogy az egészségtelen életmód megrövidíti életünket. Vannak emellett azonban más faktorok is.

Egy további befolyásoló tényező a genetika. Mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a magas életkort a FOXO 3 elnevezésű gén pozitívan befolyásolja. Ez az élethosszító hatás különösen fennáll abban az esetben, ha a táplálkozási szokások is megfelelően alakulnak. Azonban nem ment meg minket a genetika és a lehető legjobb életmód sem. Nem élhetünk örökké. Az okokat keresve számtalan teória látott már napvilágot. Az egyik ezek közül az evolúciós elmélet, mely szerint, ha utódokat hoztunk a világra, már elértük a célunkat, – biológiai értelemben mindenképp – nincs már szükség a fittségre, jöhet az öregedés. Kell a hely a fiataloknak.

A molekulák szintjén zajló kutatások közt egy sor természetes féket találtak, melyek öregítenek minket. A kromoszómák a sejtosztódás során mindig veszítenek csekély mértékben a hosszukból. Ez a folyamat addig tart, míg már annyira megrövidülnek, hogy további osztódásra már képtelenné válnak. Ez határozza meg a „Hayflick határt”, ami a kutató Leonard Hayflick szerint 120 évre tehető számításai szerint. Az őssejtek is elöregszenek idővel, így már nem lesznek képesek a máj és szívizom sejteket megújítani.

/Forrás: Katrin Ewert: Darum altern und sterben wir. https://www.quarks.de/gesellschaft/wissenschaft/darum-altern-und-sterben-wir/

Inspiráló e számunkra, hogy véges az időnk vagy sodródunk az árral az időben, és a mélyben arra gondolunk: Mindjárt vége, nem éri meg csinálni. Mindjárt vége, égessük két végén a gyertyát. Keressünk sok pénzt és bulizzunk ezerrel. De mondhatom azt is: Tehetek valamit magamért, úgy, hogy abból mások is profitáljanak? Ismerős gondolatok?

Hiába is tagadnám, hogy elmúltam negyven. Itt kopogtat a midlife crisis? Amíg ezen töprengenék, hasznosnak látszik a múlt idők sikereit és kudarcait nem feledve a jövő tervezésén munkálkodni. Ahogy azt egy pár sorral feljebb olvashattuk: véges az időnk. Jó hír azonban, hogy ha, nem is tudjuk, mennyi van, érdemes megtervezni. Lehetőségeink széles tárháza előttünk áll. Rajtunk múlik, mit és mikor teszünk. Egy biztos, amíg élünk, még nem késő. Ha meghaltunk, már késő lesz elkezdeni zongorázni tanulni. Pedig mindig azt akartuk. De volt jobb dolgunk is. Ne késlekedjünk tehát!

A további életünk távlati terveinek átgondolásához jó eszköz az

ÉLETSZALAG

Életszalag elkészítése lépésről lépésre

  • Mit gondolsz, meddig fogsz élni? Milyen tényezők befolyásolják jelen állás szerint a várható élettartamodat? Másképp fogalmazva: Mennyi időt adsz magadnak?
  • 88 évben ki tudok egyezni. Az még 45 év. Kicsit több is, mint amennyit eddig már megéltem. Negyven öt év az 45 cm legyen nagyjából. Ekkora papírszalagot vágok ki most papírból. Így minden év egy centi. Mindig ment a matek.
  • Jelölj ki MÉRFÖLDKÖVEKET magadnak az elkövetkező évekre! Mit szeretnél elérni? Mit szeretnél megélni? Hogyan és hol képzeled el magadat?
  • Nem terveztem minden évre, minden hónapra valamit. Fő szempont, hogy legyenek tervek, elképzelések a távoli jövőre is.
  • Tedd el biztos helyre, mondjuk a pénztárcádba, de lehet a titkos dobozkádba is, ahol féltett emlékeidet vagy kincseidet őrzöd. Vedd elő időnként és vizsgáld meg, jó – e az irány? Mit tettél meg és mit nem, céljaid eléréséhez?
  • Reflexió Az első néhány évre lett volna több ötletem is, hosszabb szalag kellett volna. Megnyugtató érzés látni a terveket. Tudom, hogy a távoli jövő még a homályba vész, de inspiráló és motiváló elképzelni magadat dédpapaként, egészségesen és boldogan! Viszlát, 45 év múlva! Milyen lesz az internet? Meglátjuk!

Az elkészült életszalagomat megtaláljátok a link alatt!

Üzenetet küldök

Gratulálok! Érkezik a hírlevél!

Hiba történt! Próbáld újra!

Bekacsintó will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.