Blog
Teljes szívvel

Teljes szívvel

Saját életfolyamom során is feltehetem magamnak a kérdést: Teljes szívvel élek? A teljes szívvel élők úgy élnek, hogy tudják, ők érdemesek – hirdeti Brené Brown. Időzzünk el egy kicsit a gondolat körül.

Légy bátor tökéletlennek lenni!

A courage szó (bátorság) a latin cor (szív) / francia cœur (szív) szóból ered. Aki elmeséli a történetét teljes szívvel, az bátor. Felvállalod magad minden gyengeségeddel, hibáddal, erősségeddel és sikereddel a világ előtt? El tudod mesélni a története teljes szívvel? Hogy őszinte legyek, én biztos nem. Volt azonban már néhány olyan kritikus élethelyzet, amiben fel kellett és fel tudtam vállalni önmagam. És nagyon sokszor, ezt is bevallhatom úgy intéztem, hogy a „radar alatt maradjak”. Ne legyek látható, ne legyek sebezhető.

Brené Brown videóját nézve és hallgatva újból eszembe jutott Feldmár András hasonlata a szégyenről.  Provokatívnak és talán túlzónak hatott első olvasásra hét-nyolc évvel ezelőtt, de belegondolva nagyon is illik a browni gondolathoz. Mindamellett számomra meghatározó gondolat mindmáig.

„A szégyen a léleknek olyan fájdalom, mint ha egy vörösen izzó vasdarabot belenyomnának a húsomba. (…) Az a fájdalom, amit ez a vörösen izzó vas kelt a testemben, hasonló ahhoz a fájdalomhoz, amit a megszégyenítés kelt a lelkemben.”

"A sebezhetőség nem gyengeség"

Mennyi, de mennyi helyzet és emlék, amiben szégyelltem vagy akár mai is szégyellem magam. Megéri és kell dolgozni az önelfogadáson. Ahogy Brené Brown előadásában hallhatjuk, láthatjuk: “Bevezethetjük magunkat a szégyen mocsarába, de nem azért, hogy elemrüljünk és örökre ottragadjunk, hanem hogy gumicsizmába öltözve megtanuljunk navigálni a mocsárbanl

Oszd meg velünk véleményed! Keress meg minket, beszélgessünk erről a témáról vagy más, téged érintő dologról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük