Blog
Énidő

Énidő

Félelemmel tölthet el, ha kilépek a szociális hálómból. Manapság ez már nem csak a fizikai valós kilépést, de a virtuális, online elszakadást is jelentheti. Minek csináljam, ha jól érzem magam a családommal, a barátaimmal? Nem viszem magammal a telefont? És ha valami fontos történik? Ha valami baj lesz? Nem önzés ez?

Nem bírok egyedül lenni

Az egyedüllét statisztikailag boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz. A mai kor stresszes. Más korban nem éltem, azt nem tudom, milyen volt … – , de az biztos, hogy az állandó izgalom és túlterheltség egészségügyi problémákhoz is vezethetnek: bélpanaszokhoz, emésztési problémákhoz, álmatlansághoz, gyomorfájdalomhoz, magas vérnyomáshoz vagy akár depresszióhoz is. Ha egészséges és kiegyensúlyozott vagyok, több energiám maradhat az emberi kapcsolataimra is. Így profitálnak a velem együtt élők is!

Na jó, jó. Oké. Lecsendesedek, kicsit egyedül is leszek. De mikor, könyörgöm?

És valóban, van mit csinálni egy nap. Koránkelés, összekészíteni magadat és a gyerekeket. Rohanás a munkába, a suliba, vissza vásárlás, edzésre, vacsora, még egy kis beszélgetés vagy házimozi, aztán már este 10 óra van. Reggel megint elölről. Érdemes azonban végiggondolni, hogy ki tud segíteni valamiben a héten? Össze lehet csoportosítani valamilyen tevékenységet? Akad valahol akár egy üres félóra, ahol lehet egyet sétálni rendszeresen? Biztos mindent nekem, egyedül csak nekem és csak akkor kell megoldanom? Ha akad egy kis szabadidő, csippentsünk le bátran a napból és fordítsuk, legalább néha, magunkra! Csak bátran!

Az is elképzelhető, hogy van már énidőm, csak nem tudok róla. Mert van minden nap 10 percem, mikor kávét iszom és elmélkedek egy kicsit. Meghallgatok egy jó számot, ami örömmel tölt el. Elolvasok egy verset. Kimegyek a kertbe 10 perce és gyűjtök egy pár gesztenyét. Ez leginkább őszi program, persze. Fontos lépés itt is a tudatosság.

Csendesedjünk le

Képzeld el egy pillanatra, hogy nem csinálsz semmit. Úgy értem, nincs mobil, laptop, Netflix. Nem eszel, nem készítesz vacsorát. Nem töprengsz, készülsz a következő napra, a beszámolóra. Csak úgy vagy. Lecsendesedsz. És hopp. Kitisztul minden. Elkezdesz pihenni.

Tudsz pihenni?

Lehetetlen feladatnak látszik?

Keress meg, nézzük át együtt, hátha találunk egy kis énidőt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük