Blog
Elakadásjelző helyett, tovább a cél felé

Elakadásjelző helyett, tovább a cél felé

Hányszor, de hányszor fogadtál már meg valamit? Többet mozgok, egészségesebben élek, nem kapom fel a vizet, elintézem időben a hivatalos ügyeimet. Lefogyok, lefutom, megtanulom, megcsinálom. Van már száz ilyen listám az elmúlt évekből, mégsem jutottam semmire sem. Itt állok megint, kitettem az elakadásjelzőt! De miért?

Miért akadunk el? Hová lesz a motiváció?

Már az elején jó tisztázni, mi is az a motiváció? Ahogy Ed Deci pszichológus egy TED videójában elmondja: „A motiváció az az energia, ami felkelt reggel és egész napon át mozgat. Lehet több vagy kevesebb motivációnk. A főnökünk vagy a tanárunk persze azt akarja, hogy több legyen belőle.”[i]

Az már régóta egészen biztos, hogy a külső hatásra kialakított tevékenységeinket a külső kényszer megszűnésekor könnyebben abbahagyjuk, még akkor is, ha valamilyen jutalom vár minket egy sikeres befejezés végén. A külső kényszer nem tesz jót a lelkünknek sem, nem fogjuk magunkat igazán jól érezni. Ráadásul meg is akarunk szabadulni gyorsan az ilyen helyzetektől, feladatoktól. Jobb a helyzet, ha olyan célunk, feladatunk van, amit saját magunk szeretnénk elérni. Ebben az esetben nálunk az érdeklődés és az öröm előnye. A motivációnk már adott, ha érdekel a téma és örömet okoz számunkra a tevékenység. Nemcsak motiváltabbak leszünk, de kreatívabbak is. Az önmagunk által felvállalt, kitalált, irányított cselekvésein több örömet is okoznak számunkra. Az autonóm motivációnk segít a fizikai és lelki egészségünk megőrzésében is.

Elakadásjelző helyett

  1. Vizsgáld meg, hogy kinek a célját akarod megvalósítani!

Előfordulhat, hogy mélyen magadba nézve rájössz, nem is a te célod az, amit kitűztél magad elé. Nincs ezzel semmi baj. A helyzet tudatosításával, a cél belsővé tételével az egyik gátló tényezőt már ki is iktattad.

  • Határozd meg pontosan a célodat!

Gyakran azt hisszük van célunk: Diétázni akarok. Elkezdek futni. Megtanulok egy új idegen nyelvet. Nem kapom fel többé a vizet. Ezek NEM célok. Egy év múlva 10 kg – val könnyebb leszek. Fél év múlva 30 perc alatt tudok futni 10 km-t. Megtanulok annyira angolul egy év alatt, hogy TED videókat megértem és össze tudom foglalni a tartalmakat, amit tovább is tudok adni másoknak. Úgy fejlesztem az önismeretemet, hogy a nekem kellemetlen szituációkban nem a düh és a harag vezérel.

  • Mérd fel, hogy hogyan fog reagálni a környezeted a változtatásodra!

Jó, ha tudod, előre kik lesznek azok, akik támogatására számíthatsz, akik segítséggel, tanáccsal vagy akár bátorítással szolgálhatnak. És igen, lesznek, akik vissza akarnak majd húzni! Rajtad áll, hogyan választasz. Szánj rá időt és energiát, hogy a neked igazán fontos emberek, ha először csodálkoznak is, mi történik körülötted, megértsék, hogy milyen fontos az neked, amibe belekezdtél.

  • Légy türelmes magadhoz!

A kis változtatások megtanulásához, begyakorlásához, szokássá válásához is idő kell. Ha komolyabb dologról van szó, természetesen még időigényesebb lesz a kívánt cél elérése. Egy kis változás is beletelhet három hétbe akár, nagyobb változások több hónapig is eltarthatnak, de akár fél évig is.

  • Beszélj róla másokkal!

Jó tapasztalat, ha megosztod másokkal az eredményeidet! Ha látják a családodban, a baráti körödben, hogy fontos neked az a dolog, amibe kezdtél és rendszeresen csinálod és már apróbb eredményeid is vannak, örülni fognak neked és a sikerednek. Ez az öröm tovább motivál majd a megkezdett munkában.

  • Legyen terved!

Írd le, szerkeszd meg, nyomtasd ki! Legyen fizikailag kézzelfogható elképzelésed arról, mi a célod, hogyan fogsz oda eljutni, kik segítenek ebben? Melyek a fő mérföldkövek? Képzeld el, milyen lesz, ha célba érsz?

  • Vágj bele!

Ne habozz, kezdd el a munkát! A tervezés is a változás része, tevékenység, ami segít a kivitelezésben. Ne feledd: Minden nap kell valamit tenni a célod érdekében!

  • Készíts sikerszalagot!

Egy papírszalagra, de akár digitális formában is, írd össze, hogy mikor, mit fogsz tenni a célod érdekében. Kellő időben vedd elő és ellenőrizd, hol tartasz. Az apró sikereknek is sokat lendítenek előre. Ha kudarcot vallottál, gondolkozz el, mit lehet tanulni ebből a hibából? Hogy lehet valami újat adaptálni belőle?

  • Kérj segítséget!

Ne habozz, ha bizonytalan vagy! Külső segítséggel könnyebb ránézned a folyamataidra! Már egy egy órás beszélgetés is irányba helyezhet vagy átlendíthet a holtponton! Fordulj hozzánk bizalommal!


[i] https://www.youtube.com/watch?v=VGrcets0E6I


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük