Slider
Ökokert 1.

Ökokert 1.

Sokfelé olvashatjuk, láthatjuk, hogy az eddig megszokott napi teendőink kényszerszünetében érdemes új elfoglaltságokat keresni. Elkezdhetünk tanulni valamit. Nem baj, ha edzünk egy kicsit többet, vagy másképp. Bele lehet fogni egy régen dédelgetett álom, terv, ötlet megvalósításába is.

Egy ilyen ötletem egy miniveteményes kialakítása volt. A halogatás és tervezgetés helyett ez alkalommal az ugorjunk fejest a témába technikát választottam.

  1. lépésként, mivel nem volt a ház és kert környékén semmi elültetni való, felhajtottam néhány paprikamagot és kibeleztem egy paradicsomot is. Tervem egybevágott a nagyszabású b tervvel: kitakarítom a régi komposzthalom környékét a kert sarkában. Volt ott föld bőven. A félretett szelektív hulladékban találtam két tojástartó papírtálcát. Ebbe vetettem el a magokat. Meglocsoltam, most már csak várni kell.
  2. lépésként előző napi sikeremet meglovagolva – ne feledjük, egy rég dédelgetett célomat valósítom meg épp – nekifogtam földet hordani egy nagy kupacba az erre a célra kiválasztott sarokba. Találtam régi, nagyméretű műanyag cserepeket is. Egy – két használaton kívüli tetőcserép és egy jó félnapi földhordás után (vödörben volt célszerű, ezért a fél nap), megszületett életem első alternatív, organikus ökoveteményese. Közben eszembe jutott, hogy van valahol félretéve egy üvegben büdöske virágmag. Nagy örömmel vetettem el.

Lehet, csak gaz fog kinőni. Szétkaparja a kutya. Nincs elég napfény. Ami ebben megterem, semmire sem elég. Akkor meg minek? Annak, hogy A megvalósítás nagy örömet okozott. Büszke vagyok rá, hogy megcsináltam. Pozitív elfoglaltság és nem kellett semmit sem vennem hozzá.

  • lépésben rendeltem néhány magot, ha már így beindult a kertészet! A petrezselymet már el lehetett vetni, a paprikát, paradicsomot, zellert palántázni kell. Felhajtottam minden lehető edényt a házi „szemétdombról”. Műanyag palack alja, műanyag üvegek félbe vágva. Hungarocell doboz alkalmas része feldarabolva. Használt papírdobozokba tettem őket. Nappal a napon melengetem a palántákat, éjszakára – hideg van még, így az elgondolás – a garázsban pihennek.

Locsolni is kell persze most már. Kézzel locsolgatok, spriccelem a vizet a magokra. Megcsapja az orromat a friss eső áztatta föld illata. Elemi, ősi érzés, fut át az agyamon. Jó élni, jó tevékenykedni. Kis lépés, de hasznos időtöltés. Amint valami változás alakul, kert ügyben, jelentkezem. Hogy olvasnivaló nélkül ne maradjatok, böngésszétek a Bekacsintót, vagy korábbi írásaimat a Bekacsintó.blog.hu-n!

Ne feledjétek: Önszeret, önbecsülés, egészség!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük